Arepa to dość pulchny placek kukurydziany wywodzący się z kuchni prekolumbijskiej terenów dzisiejszej Kolumbii, Panamy i Wenezueli, który stał się popularny w całej Ameryce Południowej, Środkowej i na Karaibach. Nie przygotowuje się go ze zwykłej mąki kukurydzianej, ale Harina Precocida robionej ze świeżych, podgotowanych ziaren kukurydzy, które się dopiero mieli i suszy. Pierwotnie Arepy przygotowywano po prostu ze świeżo zmielonych ziaren i piekło na glinianych płytach. Dziś ich obróbka jest bardzo zróżnicowana: placki o średnicy 5–15 cm mogą być grillowane, pieczone, smażone, gotowane lub gotowane na parze. Gdy już są gotowe, podobnie jak pokrewne im meksykańskie Gorditas placki rozcina się w poprzek i nadziewa. W najprostsze wersji tylko masłem lub serem (np. Queso Fresco) – wówczas placki można jeszcze podsmażyć/podpiec, aby ser się roztopił. Są też jednak nadzienia znacznie bardziej bogate i zróżnicowane – przede wszysti mięso, ale także fasola, awokado, jajka, czy owoce morza. Są także wersje na słodko.
Wszystko zależy od kraju i regionu:
– w Wenezueli można trafić m.in. na Arepa Reina Pepiada z kurczakiem i awokado oraz Arepa Perico z jajecznicą z pomidorami, cebulą i kolendrą, podawane na śniadanie
– w Kolumbi są za to Arepa Boyacense z jajkiem i serem praoste Arepa Paisa prosto z rejonu Antioquii, oraz Arepa Santandereana z maniokiem i skwarkami Chicharrón,
– jeśli chodzi o same Karaiby kukurydziane placki najpopularniesze są na Portoryko. Tutaj królują Arepas de Coco z dodatkiem mleka i oleju kokosowego. Najczęstszymi dodatkami są owoce morza między innymi kraby, krewetki i ośmiornica duszone w Sofrito z dodatkiem cytryny, mleka kokosowego i imbiru.
Poniżej podstawowy przepis na Arepa. Można je nadziewać prostymi składnikami jak ser, awokado czy fasola, albo np. jakimś rodzajem mięsa, np. popularnym w Ameryce Środkowej Carne Mechada lub Picadillo.
Składniki na 6 – 8 placków:
– 2 szklanki Harina Precocida, można ew. użyć Masa Harina, którą ma jednak nieco inny smak
– 2½ szklanki ciepłej wody
– 1 łyżeczka soli
– 1 łyżka oleju roślinnego (opcjonalnie, dla miękkości)
Przygotowanie:
- W misce wymieszać Masa Harina z solą. Stopniowo wlewać ciepłą wodę, mieszając ręką lub drewnianą łyżką i dodaj olej (jeśli się używa)
- Zagniatać przez 2-3 minuty aż ciasto będzie gładkie i elastyczne – powinno być wilgotne, ale nie lepkie, w razie potrzeby dodać wody lub mąki
- Podzielić ciasto na 6-8 części, z każdej uformuj kulkę i spłaszczyć dłońmi do grubości ok. 1,5-2 cm. Brzegi powinny być gładkie, bez pęknięć
- Arepy można piec lub smażyć na oleju. W każdym przypadku należ rozgrzać patelnię, ew. dodać 2 łyżki oleju i na średnim ogniu piec/smążyć placki po 5-7 minut z każdej strony aż powierzchnia będzie złocista (z dodatkiem tłuszczu będą bardziej soczyste)
- Na koniec przełożyć do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Piec 10-15 minut aż Arepa będzie wydawać głuchy dźwięk przy opukaniu


