Ciccioli


Ciccioli to rodzaj włoskich skwerek. Przygotowuje się je podobnie jak w Polsce, tyle że kawałki wytopionego z bekonu mięsa są znacznie większe (przypominają nieregularne krążki). Przygotowuje je masaże, którzy mięso dodatkowo doprawiają solą oraz takimi przyprawami jak (zależności od regionu): goździki , cynamon , liście laurowe , pieprz, gałka muszkatołowa.
Jada się je jako dodatek do polenty, chleba, a nawet faszeruje się ciasto – w Irpinia (region górski leżący w Kampanii) tak powstaje Pizza pe re Frittole.
Ciccioli jest nazwą ogólnowłoską. W każdym regionie większe i mniejsze skwarki mają jednak także swoje lokalne określenia, a najbardziej znane są Weneckie Ciccioli della Val Leogra:

Romania: grasul
Piacenza: graséi
Reggiano: gras
Brescia, Modena, Mantua: greppole
Lacjum i Abruzja: sfrizzoli
Lombardia: greppole
Marche: grasselli, grascelli
Molise: cìguele
Piemont: garisole
Apulia: sfrìngele
Kampania: lardinzi , siccioli , cicoli , frittole , sprittoli
Kalabraia: scarafuagli , risimoglie, frittuli, frittole, sprinzuli, curuci
Toskania: ciccoli, grasetti
Sycylia: frittula
Sardynia: jelda, gigiole
Wenecja: cicines, frici

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych