Ciccioli


Ciccioli to rodzaj włoskich skwarek. Przygotowuje się je podobnie jak w Polsce, tyle że kawałki mięsa wytopionego z boczku (Pancetty) są znacznie większe (przypominają nieregularne krążki). Przygotowuje je masaże, którzy mięso dodatkowo doprawiają solą oraz takimi przyprawami jak (zależności od regionu): goździki, cynamon, liście laurowe, pieprz, gałka muszkatołowa.
Jada się je jako dodatek do polenty, chleba, a nawet faszeruje się ciasto – w Irpinia (region górski leżący w Kampanii) tak powstaje Pizza pe re Frittole.
Ciccioli jest nazwą ogólnowłoską. W wielu regionach, a nawet miastach większe i mniejsze skwarki mają jednak także swoje lokalne określenia, a najbardziej znane są Weneckie Ciccioli della Val Leogra:

Romagnia: Grasul
Piacenza: Graséi
Reggiano: Gras
Brescia, Modena, Mantua: Greppole
Lacjum i Abruzja: Sfrizzoli
Lombardia: Greppole
Marche: Grasselli, Grascelli
Molise: Cìguele
Piemont: Garisole
Apulia: Sfrìngele
Kampania: Lardinzi, Siccioli, Cicoli, Frittole, Sprittoli
Kalabria: Scarafuagli, Risimoglie, Frittuli, Frittole, Sprinzuli, Curuci
Toskania: Ciccoli, Grasetti
Sycylia: Frittula
Sardynia: Jelda, Gigiole
Wenecja: Cicines, Frici

Hiszpańskim odpowiednikiem Ciccioli są Chicharrón

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych