Chleb, to jedyne pożywienie, którego zwykle nie brakowało w biednej dolinie Aosty leżącej między Piemontem a Szwajcarią. Jedzono go więc na wiele sposobów, z czerstwych bochenków robiąc kluski albo zupy. Taka gęsta Zuppa di Pane wzmocniona tutejszą Fontiną, gwarantowała sporą dawkę energii, zwłaszcza w mroźne zimy.
Składniki:
– 200 gr czerstwego chleba pokrojonego w kromki
– 2 cebule pokrojone w cienkie plastry
– litr bulionu
– 100 gr startej Fontiny (lub innego łatwo topiącego się sera)
– 50 gr masła
Przygotowanie:
- W rondlu rozpuścić masło. Lekko zrumienić na nim cebulę.
- Do rondla wlać bulion i dusić około kwadransa.
- Piekarnik zagrzać do temperatury 180 st.C.
- Kromki chleba zrumienić w piekarniku (ewentualnie w tosterze).
- Chlebem wyłożyć dno brytwanny. Posypać je serem i zalać bulionem z cebulą.
- Całość oprószyć pieprzem oraz solą i zapiekać około 20 minut.
(Poniżej znacznie bogatszy przepis na Zuppa di Pane)