Kuchnia Karaibska ….
….
….
….
….
Przepisy
Pierwsze dania, przystawki i przekąski
- Alcapurrias (Nadziewane smażone ciasto z manioku i plantanów)
- Arepas (Placki kukurydziane)
- Arroz con Frijoles (Ryż z fasolą)
- Croqueta de Jaiba / Deviled Crab (Krokiety z kraba)
- Frituras de Malanga (Placki z Taro)
- Hallaca / Ayaca / Guanimos / Pastels (Nadziewane ciasto kukurydziane)
- Mangú + Los Tres Golpes (Dominikańskie śniadanie: puree z plantanów z dodatkami)
- Mofongo (Portorykański puree z plantanów)
- Mollete Melenero
- Moro de Guandules / Arroz con Gandules (Ryż z groszkiem z Dominikany)
- Moros y Cristianos / Arroz Congrí (Ryż z fasolą)
- Papa Rellena / Relleno de Papa (Nadziewane ziemniaki)
- Pasteles (Nadziewane gotowane ciasto z manioku i plantanów)
- Pikliz (Pikantna surówka z Haiti)
- Plátanos Rellenos (Faszerowane krokiety z plantanów)
- Sándwich Cubano / Cuban Sandwich
- Queso Frito / Queso de Freír (Smażony ser)
- Tostones (Smażone plantany)
Zupy
- Lentejas con Chorizo (Kubańska zupa z soczewicą)
- Potaje de Frijoles Colorados (Kubańska zupa z czerwonej fasoli)
Dania jednogarnkowe
- Ajiaco Criollo (Kubańska potrawka z mięs i warzyw)
- Brown Stew Chicken (Jamajska potrawka z kurczaka)
- Buche’ Perico (Dominikański gulasz kukurydziany z dynią)
- Caldosa (Kubański potrawka z mięs i warzyw)
- Carne con Papas (Gulasz wołowy z ziemniakami)
- Karni Stobá (Gulasz wołowy z Curaçao)
- Rabo Encendido (Karaibska potrawka z ogona wołowego)
- Sancocho (Karaibska potrawka z mięs i warzyw)
Dania mięsne
- Arroz con Pollo a la Chorrera (Arroz a la Valenciana) (Kubańska paella z kurczakiem)
- Carne Mechada (Szarpane mięso w sosie)
- Griot (Duszona i obsmażona wieprzowina z Haiti)
- Guisado (Mięso/krewetki duszone z warzywami)
- Locrio (Ryż z mięsem z Dominikany)
- Pernil (Pieczona wieprzowina)
- Picadillo (Kubańska mielona wołowina w sosie pomidorowym)
- Porc-Colombo (Karaibskie curry wieprzowe)
- Ropa Vieja (Szarpane mięso z Kuby)
- Tasajo de Res
- Tassot (Smażona wołowina z Haiti)
Salsy/Sosy/Marynaty
- Adobo (Marynata do mięs)
- Guasacaca (Sos z awokado)
- Mojo (Marynata kubańska)
- Pique Verde Boricua
- Sofrito (marynata)
Smaki
Przyprawy
- Achiote
- Adobo (mieszanka przypraw)
- Epis (mieszanka przypraw)
- Poudre de Colombo / Colombo Powder (mieszanka przypraw)
- Sazón (mieszanka przypraw)
Warzywa i owoce
- Ají Caballero (chili)
- Aji Cachucha / Aji Gustoso / Aji Dulce / Ajicito (chili)
- Ananas
- Banany / Guineo / Lacatan
- Batat / Camote / Cumar (słodki ziemniak)
- Boniato (słodki ziemniak)
- Calabaza (dynia)
- Gujawa
- Laraha (cytrus)
- Limetta (cytrus)
- Limonka
- Mamey (owoc)
- Maniok / Juka / Cassava (bulwa)
- Plantany
- Quimbombó / Guingambó / Chingambó / Molondrón / Gombó (okra)
- Taro / Malanga (bulwa)
Produkty zbożowe i sypkie
- Harina Precocida (skrobia kukurydziana)
- Kassawa / Casabe (mąka / placki)
- Mollete (pieczywo)
- Pan Cubano / Pan de Manteca (pieczywo)
- Pan de Agua (pieczywo)
- Pan de Manzana (pieczywo)
- Pan de Piquito (pieczywo)
- Pan de Quinta (pieczywo)
- Pan Sobao (pieczywo)
- Tapioka (skrobia)
Sery i nabiał
- …
Wędliny
Mięso
- Tasajo (suszone mięso)
