Kuchnia Hiszpańska

Kuchnia Hiszpańska to twór bardzo niejednorodny. Gastronomia Półwyspu Iberyjskiego jest bowiem rodzajem zbioru kuchni lokalnych z wszystkich jej regionów. Takich jak Katalonia, najbliższa śródziemnomorskim tradycjom znanym także z południowej Francji oraz Włoch, leżąca na południu Andaluzja gdzie do dziś pozostały ślady tradycji panujących tu przed wiekami Maurów, czy leżący po przeciwnej stronie Kraj Basków słynących swoimi rybackimi wyczynami, a dziś także najbardziej innowacyjnymi restauracjami. Każdy region ma do zaproponowania coś unikalnego i każdy Hiszpanię traktuje jak przestrzeń do ekspansji, zarażając rodaków z całego kraju własnymi specjalnościami, takimi jak walencka Paella, andaluzyjskie chłodniki Gazpacho, katalońskie placki Coca, asturyjska potrawka Fabada czy kastylijska Olla Podrida. Tak powstał kanon najpopularniejszych potraw z całego półwyspu, a także koncepcji kulinarnych w typie Tapas czy Pintxos, które z czasem zaczęły też podbijać miasta całej Europy.

Przepisy


Tapas i inne przekąski

Bocadillo (Bocata) i inne kanapki

Migas

Pierwsze dania, przystawki i zakąski

Empanadas

Coca

Gazpacho

Zupy

Paella i dania z ryżu

Cocido, Olla i inne potrawy jednogarnkowe

Dania z Ryb i Owoców Morza

Dania Mięsne

Salsy


Smaki


Przyprawy

Warzywa i owoce

Pieczywo i produkty zbożowe

Sery i nabiał

Wędliny – Embutido (kiełbasy)

Wędliny – Jamón Serrano (szynka dojrzewająca)

Wędliny (pozostałe) i inne mięsne przetwory

Mięso, Ryby i Owoce Morza

Alkohole

Tradycje i techniki kulinarne